Quesadilla z pieczarkami, chorizo i sosem z awokado
Składniki
Nadzienie:
- 4 szt tortilli pszennej
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka koperku świeżego
- 1 łyżka masła
- 150 g hiszpańskiego sera twardego
- 50 g kiełbasy chorizo
- 0.5 szt małej czerwonej cebuli
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sos z awokado:
- 1 szt małe dojrzałe awokado
- 4 szt małe papryczki pikantne (np. jalapeno)
- 1 odrobina soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Koperek siekamy. Mało rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na nim pieczarki z koperkiem. Gdy woda odparuje, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chorizo kroimy w plasterki. Cebulę w piórka, a ser ścieramy na tarce.
Krok 2
Przygotowujemy sos: papryczki drobno siekamy. awokado przekrawamy na pół i wybieramy łyżką miąższ. Gnieciemy go widelcem, dodajemy posiekaną paprykę i cytrynę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Tortillę smarujemy sosem z awokado. Układamy pieczarki, chorizo, ser i cebulę. Składamy na pół i grillujemy z obu stron, aż tortilla stanie się chrupiąca.