Quesadilla z pieczarkami, chorizo i sosem z awokado

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

Quesadilla to potrawa kuchni meksykańskiej. Na pewno nie raz się z nią zetknęliście. Można ją przygotować zarówno z tortilli kukurydzianej jak i pszennej. Dzisiaj użyłam tej drugiej. Jak sama nazwa wskazuje w daniu tym nie może zabraknąć sera (quesa – ser). Niestety nie dysponuję meksykańskim serem Oaxaca, który tradycyjnie powinien się znaleźć w tortilli, ale za to dodałam mieszanego sera hiszpańskiego z mleka krowiego, owczego i koziego. Dodatek chorizo i papryczek małych, delikatnie pikantnych na sosie z awokado z pewnością podniesie walory smakowe tego dania. Idealny zarówno na obiad jak i na przekąskę. Polecam!
Obejrzane: 3355
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:
265,4kcal
kalorie
6,3g
węglowodany
15,9g
białko
21,1g
tłuszcze
2,9g
błonnik
49,5mg
cholesterol
37,8mg
magnez
343,0mg
wapń
1,6mg
żelazo

Składniki

Nadzienie:

  • 4 szt tortilli pszennej
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka koperku świeżego
  • 1 łyżka masła
  • 150 g hiszpańskiego sera twardego
  • 50 g kiełbasy chorizo
  • 0.5 szt małej czerwonej cebuli
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sos z awokado:

  • 1 szt małe dojrzałe awokado
  • 4 szt małe papryczki pikantne (np. jalapeno)
  • 1 odrobina soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Koperek siekamy. Mało rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na nim pieczarki z koperkiem. Gdy woda odparuje, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chorizo kroimy w plasterki. Cebulę w piórka, a ser ścieramy na tarce.

Krok 2

Przygotowujemy sos: papryczki drobno siekamy. awokado przekrawamy na pół i wybieramy łyżką miąższ. Gnieciemy go widelcem, dodajemy posiekaną paprykę i cytrynę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Tortillę smarujemy sosem z awokado. Układamy pieczarki, chorizo, ser i cebulę. Składamy na pół i grillujemy z obu stron, aż tortilla stanie się chrupiąca.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×