Kluski śląskie podane z kurczakiem curry
Składniki
Kluski śląskie
- 0.5 kg ziemniaków
- 0.25 mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
kurczak curry
- 0.5 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy curry
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki jogurtu
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz i ugotuj ziemniaki. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i wrzuć do miski. Ugnieć je. wytnij 1/4 ziemniaków i zasyp to miejsce mąką ziemniaczaną. Dodaj jajko, masło i pozostałą część ziemniaków. Ugniataj na ciasto.
Odrywaj kawałki, formuj na kulki, spłaszczaj i rób "dziurkę". Gotuj w osolonej wodzie, 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 2
Kurczaka umyj i pokrój na niewielką kostkę. W misce wymieszaj go z solą, pieprzem, sosem sojowym i 3 łyżkami curry. Smaż na rozgrzanej oliwie. W tym czasie w miseczce połącz jogurt, śmietanę, resztę curry i odrobinę wody. Gdy kurczak będzie gotowy, zalej sosem i podgrzej. Podawaj z kluskami polanymi sosem.