Risotto dyniowe z chorizo
Składniki
pieczenie
- 600 g oczyszczonej dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 jabłka
smażenie
- 200 g ryżu do risotto
- 1 por (biała część)
- 100 ml oliwy rozmarynowej
- 1 kiełbasa chorizo
- 1-2 szt papryczki chili
- 100 ml białego wina pół-słodkiego
- 400 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
- 200 g ananasa z puszki
- 0.5 łyżeczki soli morskiej
- 0.25 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 świeża pietruszka
Przygotowanie:
Krok 1
Na oczyszczoną dynię rozgnieść ząbki czosnku posolić i natrzeć następnie polać oliwą.Obok ułożyć jabłka i ponakówać wykałaczką - piec razem z dynią.
Piekarnik nagrzać do 200 C i piec ok 30 minut.Upieczoną dynię i jabłka przestudzić i pokroić w kostkę. ( jabłka oczyścić z gniazda nasiennego i skóry)
Krok 2
Na patelni rozgrzać tłuszcz, w międzyczasie pokroić por w piórka i podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną kiełbasą w plasterki. Teraz dodać ryż i smażyć ok 2 minutki , następnie dodać pokrojoną dynię i ananasa gdy płyn odparuje podlewać wywarem po łyżce aż do wyczerpania - na końcu wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i pieczonym jabłkiem. Całość przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut , następnie podawać.