Rolada z rybą
Składniki
- pstrąg
- 200 g filetu z dorsza
- cebula
- szalotka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 5 gałązek tymianku
- 400 g mąki pszennej
- 200 g mleka
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 buraki
- 150 g mrożonych malin
- 1 łyżeczka balsamico figowego
- 2 gałązki tymianku
- 3 łyżki oleju z orzechów laskowych
- 0.5 łyżeczki brązowego cukru
- sól morska
- pieprz czarny
- 100 ml wody
- 100 g suszonych śliwek
- 0.5 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- gwiazdka anyżu
- laska cynamonu
- 3 ziarna kardamonu
- mały piernik
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Pstrąga filetujemy. Obie ryby kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę i szarlotkę. Czosnek kroimy w drobne plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło, mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, szalotkę i czosnek. Dorzucamy ryby, posypujemy solą i pieprzem. Dokładamy gałązki tymianku. Mieszamy i smażymy wszystko około 5 minut. Farsz studzimy. Przed nałożeniem na ciasto wyjmujemy gałęzie tymianku - można z nich obrać listki i włożyć do farszu. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dolewamy do mąki wymieszanej z solą. Wyrabiamy robotem ciasto – około 5 minut. Odstawiamy na 40 – 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kwadrat o grubości 5 mm. Rozkładamy zimny farsz. Zwijamy roladę. W dużym garnku zagotowujemy wodę i na parze gotujemy roladę 15 minut. Po wyjęciu kroimy na kawałki. Podajemy z sosami.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Wrzucamy cienkie plastry buraków i przesmażamy je. Dolewamy 100 ml wody i pod przykryciem dusimy buraki do miękkości – około 15 minut. Następnie dorzucamy maliny, dolewamy balsamico figowe i wsypujemy tymianek, cukier, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze 10 minut. Sos miksujemy na gładką masę, a następnie przecieramy jeszcze przez sito, aby pozbyć się pestek z malin. Podajemy na ciepło lub na zimno do rolady.
Krok 3
W garnku topimy masło i wrzucamy pokrojone na połówki śliwki. Mieszamy i podlewamy małą ilością wody, zagotowujemy. Dosypujemy cukier, dolewamy ocet i wrzucamy przyprawy. Gotujemy około 20 minut – raz po raz mieszamy, w razie potrzeby podlewamy małą ilością wody. Po tym czasie wyjmujemy przyprawy i przecieramy przez sito sos. Piernika (bez czekolady) trzemy na tarce na proszek i wsypujemy do sosu. Mieszamy i zagotowujemy. Można podawać na ciepło lub na zimno.