Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Składniki
- 600 g polędwica wołowa firmy Gzella
- 1 łyżka olej
- 1.5 łyżki masło
- 1 szt cebula
- 1 szklanka wino białe półwytrawne
- 100 g szyjki rakowe
- 4 szt gotowane raki
- 100 ml słodka śmietanka
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do smaku słodka papryka
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować na trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.
Krok 2
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.
Krok 3
Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi
w całości rakami oraz gałązkami koperku.
Smacznego! Zapraszamy po więcej regionalnych przepisów na www.smakiregionu.pl