Ryżowo-warzywna fantazja z sosem cytrynowym
Składniki
- 0.5 Pierś z kurczaka
- 1 L Bulion
- 1 opakowanie Ryż białay
- 1 opakowanie Ryż brązowy
- 5 szt Pieczarki
- 1 puszka Groszek Konserwowy
- 1 szt Papryka czerwona
- 1 szt Cukinia
- 2 szt Marchewka
- 1 szt Pietruszka
- 0.5 szt Por
- 1 szt Cebula
- 0.5 szt Cytryna
- 2 szt Żółtka
- 2 łyżki Mąki
- 125 g Masła Roślinnego
- 2 szt Kostka Rosołowa
Przygotowanie:
Krok 1
a) Przygotowanie piersi z kurczaka :
1. Oczyścić pierś z błon i zanieczyszczeń
2.Zagotować bulion z rosołu
3.Do gotującego bulionu wrzucić pierś z kurczaka i gotowac ją przez 20 minut
4.Wyjąć pierś z wywaru i obsmażyć ją w dwóch łyżkach masła roślinnego i łyżce oleju
5. Po obsmażeniu odłożyć ją w ciepłe miejsce
Krok 2
b) Przygotowanie ryżu:
1.Do pozostałego wywaru z kurczaka wrzucić saszetkę ryżu brązowego i gotować 30 minut oraz saszetkę ryżu białego i gotować przez 15 minut.
2.Pieczarki pokroić w małe plastry i obsmażyć na łyżce masła ,doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Ugotowany ryż wymieszać z pieczarkami oraz groszkiem konserwowym.
Krok 3
c) Przygotowanie warzyw:
1.Cukinie kroimy w cienkie plastry
2.Marchewki,pora i pietruszkę kroimy w krążki
3.Cebule kroimy w półplasterki
4.Na dwóch łyżkach masła i łyżce oleju smażymy wszystkie warzywa ,dodajemy vegetę ,1 kostkę rosołową ,sól ,pieprz
,bazylię oraz czerwoną paprykę.Dodajemy 1/4 szklanki wody i dusimy około 20 minut
Krok 4
d) Przygotowanie sosu :
1.Z 1/2 cytryny wyciskamy sok
2.Mąke ziemniaczaną mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i roztrzepujemy z jednym żółtkiem.
3.Gotujemy pól litra bulionu z kostki rosołowej ,a następnie wlewamy wcześniej przygotowaną mieszanke .Mieszamy ,aż masa zgęstnieje.Sos doprawiamy do smaku sokiem z cytryny,gałką muszkatołową
Krok 5
Ugotowane i upieczone składniki wykładamy na talerz i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego !