Jarmużowo – Fasolowo
Składniki
- 1 opakowanie jarmużu
- 1 garść szpinaku
- 2 czerwone cebule
- 2 puszki białej fasoli w zalewie
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cząbru
- 2 łyżki wiórków pomidorów
- 2 łyżeczki oleju rydzowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy odsączoną, wypłukaną fasolę i podduszamy około 7 minut.
Krok 2
Jarmuż blanszujemy na wrzątku około 2 minut.
Krok 3
Do naczynia do zapiekania przekładamy fosolkę z cebulą, odsączony jarmuż i poszatkowane liście szpinaku.
Krok 4
Dodajemy cząber, wiórki pomidorów, sól, pieprz (do smaku). Skrapiamy olejem rydzowym. Mieszamy.
Krok 5
Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.
Krok 6
Zapiekamy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 stopni C.