Łosoś marynowany w musztardzie i miodzie
Składniki
- 1 kg filetu z łososia
- 0.5 szklanki octu balsamicznego
- 0.5 szklanki oliwy
- 2 łyżki wódki
- 4 łyżki musztardy (ja użyłam Dijon)
- 4 łyżki miodu
- 0.5 łyżki ziół prowansalskich
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- liście sałaty do podania
Przygotowanie:
Krok 1
Pamiętajcie – trzy dni:). Łososia opłukać, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. W dużym garnku wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, miód, wódkę, musztardę, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Mieszamy tak długo aż marynata stanie się jednolita. Ułożyć w niej kawałki łososia, tak by każdy był wysmarowany marynatą ze wszystkich stron. Garnek przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki.
Krok 2
Jeśli łosoś w marynacie został przygotowany rano (powiedzmy w czwartek;)), to liczymy, że w niedzielę na obiad możemy smażyć rybę. Ale w piątek i w sobotę musimy zajrzeć do garnka, obrócić kawałki ryby, podlać marynatą, znów przykryć i odstawić do lodówki.
Trzeciego dnia za to czeka nagroda – obiad gotowy w 10 minut:).
Krok 3
Patelnię grillową natłuścić, dobrze rozgrzać. Kawałki łososia delikatnie odsączać z marynaty i układać na rozgrzanej patelni. Smażyć na średnim ogniu aż łosoś zacznie zmieniać kolor do 3/4 wysokości (zajmie to jakieś 4-5 minut), wtedy raz odwrócić na drugi bok i smażyć jeszcze około 3-4 minuty.
Krok 4
Liście sałaty opłukać, ułożyć na talerzach. Na sałatę wykładać gotowego łososia i od razu podawać. Nie przewidziałam żadnych innych dodatków – po prostu uważam, że są zbędne. Aromat ryby w niecodziennej marynacie, z odrobiną sałaty, to według mnie kompozycja idealna:).