Warzywny przekładaniec – zapiekanka
Składniki
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 3 pomidory
- 1 średnia cukinia
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 30 dkg żółtego sera
- rozmaryn
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażan kroimy na grube plastry, solimy i odstawiamy na chwilę aż puści sok. Cukinię, ziemniaki i pomidory kroimy na plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym kolejno ziemniaki, bakłażan, pomidor, cukinię. Każdą warstwę wg uznania możecie posolić i popieprzyć. Na wierzch ścieramy ser. Zmiażdzone 2 zabki czosnku ucieramy ze szczyptą soli i 4 łyżkami oliwy, dodajemy pieprz i rozmaryn. Polewamy warzywa. zapiekamy ok. 15 minut w 200 st.