Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym
Składniki
- 400 g filetu z tilapii
- pieprz cytrynowy
- sól morska
- oliwa
- Purée:
- 500 g ziemniaków
- 300 g selera
- 2 łyżki masła
- pieprz biały
- sól morska
- Sos jabłkowy:
- 175 ml soku jabłkowego jednodniowego *
- 1 twarde jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz cytrynowy
- Salsa z ogórków:
- 300 g ogórków kwaszonych
- 5 sztuk kolorowej papryki konserwowej
- 1 cebula
- 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
Przygotowanie:
Krok 1
Purée
Selera i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości (ziemniaki i selera gotujemy osobno). Ugotowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy masło, przyprawy i blendujemy na gładkie i jednolite purée.
Sos jabłkowy
Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy sok jabłkowy. Dodajemy pokrojone jabłko i sok z cytryny. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie dodajemy po troszeczku mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Najlepiej użyć do tego trzepaczki. Sos nie może być zbyt gęsty. Jeśli sos zbyt zgęstnieje możemy dodać odrobinę soku jabłkowego.
Salsa z ogórków
Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę konserwową. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki zalewy z papryki i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Ryba
Rybę z każdej strony delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy oliwę i smażymy filety z każdej strony na złoty kolor.
Notes
- do sosu najlepiej użyć naturalnego soku jednodniowego. Soki w kartonach są zbyt słodkie
https://www.facebook.com/WedrowkiPoKuchni/