Mini-tarta z kurczakiem i szpinakiem
Składniki
ciasto:
- 15 dkg mąki
- 7 dkg margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 0.5 łyżeczki soli
farsz
- 3 filety z udka kurczaka
- 100 g świeżego szpinaku
- kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 dkg sera zółtego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim dwie foremki o średnicy 13 cm. Wstawić do lodówki
Krok 2
Filety z udek pokroić, posypać przyprawami, skropić olejem i usmażyć. Dodać pokrojonego pora i masło, a po 2-3 minutach opłukany szpinak. Smażyć aż zwiędnie. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do farszu. Doprawić do smaku.
Krok 3
Farsz wyłożyć na ciasto. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Zalać nimi farsz. Wierzch posypać startym żółtym serem i słodką papryką. Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)