Wytrawne pieczone pierogi
Składniki
- 300 g mąka pszenna
- 5 łyżek ojel
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka suszona bazylia
- 0.5 szklanki ciepłe mleko
- 10 g świeże grożdże
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1 łyżeczka cukier
- 300 g szunka wiejska
- 300 g ser żółty
- 200 g kukurydza
- 2 szt cebula
- 2 łyżki musztarda chrzanowa
- 0.5 łyżeczki słodka papryki
- 0.5 łyżeczki ostra papryka
- 1 szt jajko
- 1 suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- 1 szklanka ketchup pikantny lub łagodny
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczyn:Składniki za zaczyn połączyć razem mieszając aż drożdże się rozpuszczą.
Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia.
Krok 2
Ciasto:Mąkę przesypać do miski , dodać przyprawy oraz olej.
Wlać wyrośnięte drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto.
Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
Krok 3
Nadzienie:W między czasie szynkę , ser i cebulę pokroić w małą kostkę , dodać odsączoną z zalewy kukurydzę , musztardę oraz przyprawy.
Wymieszać wszystkie składniki razem.
Krok 4
Stolnicę oprószyć mąką.
Krok 5
Z gotowego ciasta odrywać po kawałku , rozwałkować cienkie placki z których wycinać kółka kuflem lub przyrządem do zlepiania pierogów.
Każdy kawałek ciasta polać ketchupem oraz położyć obfitą ilość farszu ( ok 2 czubatych łyżek) Zlepić dokładnie brzegi pieroga.
Krok 6
Wierzch każdego pieroga posmarować jajkiem oraz posypać suszonymi pomidorami.
Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
Krok 7
Podawać same , z sosem czosnkowym do maczania lub jako dodatek do barszczu czerwonego czy sałatki ze świeżych warzyw.