Łosoś z warzywami
Składniki
Bataty i łosoś:
- 2 bataty
- 600 g łososia
- 2 łyżeczki różowego pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego imbiru
- sól morska
- oliwa z oliwek
Surówka z selera:
- seler
- 2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0.5 łyżki szczypioru
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj surówkę. Cukier wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem sezamowym i sosem sojowym. Zagotuj wodę, dolej sok z dwóch cytryn i pozostałe skórki. Włóż selera i gotuj, aż zmięknie. Po wystygnięciu, obierz i pokrój w paseczki. Przełóż seler do miski. Dolej przygotowany wcześniej sos i dokładnie wymieszaj. Tuż przed podaniem wmieszaj także posiekany szczypior.
Krok 2
Przygotuj rybę (podziel ją na 2 równe porcje - umyte i osuszone) i puree. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Obierz bataty, pokrój w małą kostkę i gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź i zmiksuj na puree. Porcje łososia połóż na 2 arkuszach folii aluminiowej, posyp imbirem, solą i skrop lekko oliwą z oliwek. Zawiń folię i wstaw łososie do piekarnika na 10 minut. Otwórz folię i piecz jeszcze około 5 minut.
Krok 3
Wyjmij łososie z piekarnika. Mięso przełóż do jednej miski i lekko rozdrobnij widelcem. Na talerzach ułóż porcję łososia, a na nim puree z batatów posypane różowym pieprzem, lekko rozbitym w moździerzu. Obok surówkę z selera. Smacznego.