Piersi z łazankami
Składniki
Roladki z łazankami
- 4 piersi kurze
- 600 g kapusty białej
- cebula
- 125 g makaronu
- 2 łyżki masła
- kiełki lucerny
- pieprz czarny
- sól
Mus z kompotu z suszonych owoców
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych jabłek
- 50 g suszonych gruszek
- 50 g suszonych moreli
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie roladek:
Ugotować łazanki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Oczyścić kapustę z zewnętrznych liści, usunąć głąb i pokroić na kilka kawałków, a następnie gotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić kapustę, ostudzić i odcisnąć, usuwając nadmiar wody, a następnie drobno pokroić. Obrać cebulę, drobno pokroić i podsmażyć na maśle z dodatkiem dwóch łyżek oleju rzepakowego do zarumienienia. Następnie dodać kapustę, łazanki, doprawić solą, pieprzem i podgrzewać około 3 minuty. Kolejno należy oczyścić pojedyncze piersi i rozbić je cienko. Nałożyć łazanki na piersi, które następnie należy zrolować i szczelnie zawinąć w rulony z foli aluminiowej. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Wyjąć roladki z piekarnika. Odstawić na 5 minut. Rozwinąć z folii i pokroić na plastry. Podawać na musie z suszonych owoców, który można udekorować odrobiną kiełków lucerny.
Krok 2
Przygotowanie musu:
Zagotować suszone owoce (śliwki niech będą z pestką) z cukrem i 1 szklanką wody, aż owoce ją wchłoną. Gdy wody będzie za mało, należy ją uzupełnić, podlewając kompot pozostałą ilością wody dla uzupełnienia. Kompot ostudzić, wyciągnąć ze śliwek pestki i z powrotem dodać śliwki do kompotu. Zmiksować całość na mus, a następnie przetrzeć mus przez sito. Podgrzać i podawać na musie pokrojone roladki.