Zrazy po prowansalsku
Składniki
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Każdy kawałek schabu rozbijamy. Mięso nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i mieszamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.
Na każdy kawałek mięsa układamy porcje farszu z cukinii, 3-4 paseczki papryki i ciasno zwijamy. Każdą roladkę owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozprowadzamy i układamy roladki. W koło roladek układamy pomidorki, pieczarki pokrojone na połówki i gałązki tymianku. Tak przygotowane roladki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40 minut.
Notes
Danie świetnie uzupełni delikatne wino weneckie Bardolino, na bazie odmiany Corvina.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zrazy-po-prowansalsku/