Zrazy po prowansalsku

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Zrazy po prowansalsku to propozycja na wykwintny, świąteczny bądź też niedzielny obiad. Tradycyjnie przyrządzam je z polędwicy wołowej, ale tym razem wykorzystałam piękny kawałek wieprzowiny. Danie zachwyciło gości nie tylko swym kolorowym wyglądem, ale również smakiem.
Obejrzane: 800
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Każdy kawałek schabu rozbijamy. Mięso nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i mieszamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.
Na każdy kawałek mięsa układamy porcje farszu z cukinii, 3-4 paseczki papryki i ciasno zwijamy. Każdą roladkę owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozprowadzamy i układamy roladki. W koło roladek układamy pomidorki, pieczarki pokrojone na połówki i gałązki tymianku. Tak przygotowane roladki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40 minut.

Notes

Danie świetnie uzupełni delikatne wino weneckie Bardolino, na bazie odmiany Corvina.

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zrazy-po-prowansalsku/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×