Wątróbka lekko sojowa
Składniki
- 60 dkg wątróbki wieprzowej
- 3 cebule
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczek pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- sól do smaku
- 100 ml wody
- 50 ml oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Wątróbkę umyłam i osuszyłam.Pokroiłam w niezbyt grube plastry i lekko ponacinałam nożem po wierzchu.
Krok 2
Cebule obrałam i pokroiłam w pół plastry.
Krok 3
Na patelni rozgrzałam olej i kładłam na niego plasterki wątróbki panierowane w mące (nadmiar otrzepałam).Smażyłam z obu stron, oprószyłam pieprzem.
Krok 4
Gdy obsmażyłam wątróbki zdjęłam je z patelni a włożyłam na tłuszcz ze smażenia cebulę.Na małym ogniu ją zeszkliłam.
Krok 5
Wyłożyłam na cebulę wątróbkę,oprószyłam majerankiem i podlałam wodą.dusiłam pod przykryciem ok.10 minut,co pewien czas przemieszałam
Krok 6
Gdy sos trochę odparował i się zagęścił doprawiłam sosem sojowym i odrobiną soli i wymieszałam,ale już nie dusiłam dalej,by wątróbka nie zrobiła się twarda. Podałam z ziemniakami z wody i sałatą.