Ziemniaki zapiekane z masłem miętowo-pomarańczowym
Składniki
- 10 młodych ziemniaków
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mięty
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- kurkuma
- sól morska
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki dokładnie myjemy pozostawiając skórkę. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy i ząbka czosnku.
Do miękkiego masła dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną miętę i startą na tarce o drobnych oczkach skórkę pomarańczy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wszystko dokładnie rozcieramy.
Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy ziemniak rozgniatamy drewnianą łyżką. Na środek każdego ziemniaka nakładamy masło, wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15-20 minut.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ziemniaki-zapiekane-z-maslem-mietowo-pomaranczowym/