Makaron ryżowy z pieczoną dynią i papryką
Składniki
pieczone warzywa:
- 500 g obranej dyni
- 1 szt dużej żółtej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- do smaku soli, pieprzy, papryki wędzonej ostrej
sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 150 g cienkiego makaronu ryżowego
- 1 garść fety i kaparów
- 1 szt limonki do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Dynie pokroić w kostkę, paprykę w paski. Warzywa wrzucić do miski i dodać oliwę, przyprawić solą pieprzem, papryką i wszystko dokładnie wymieszać. Całość przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut, po czym przestawić na funkcję grill, blachę przenieść na najwyższą półkę piekarnia i nastawić maksymalną temperaturę. Tak grillować warzywa to mocnego zrumienienia- ok 3- 5 minut.
Krok 2
Składniki na sos wymieszać w misce i odstawić
Krok 3
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, o czym odcedzić i przepłukać zimną wodą. Na talerze wyłożyć makaron, dodać pieczone warzywa, udekorować kilkoma kaparami i rozkruszoną fetą, następnie całość polać sosem. Całość udekorować plastrami limonki.