Leczo inaczej
Składniki
- cukinia
- 2 cebule
- 15 dkg pieczarek
- 2 marchewki
- pietruszka
- 25 dkg kiełbasy
- 2 pomidry
- 3 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
- 0.5 puszki kukurydzy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- bazylia
- tymianek
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewki i pietruszkę myjemy. Obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wrzucamy do garnka. Zalewamy niewielką ilością wody, lekko solimy i wstawiamy na mały ogień.
Krok 2
Cukinię myjemy i kroimy ją w średniej wielkości kostkę (nie obieramy ze skórki). Wrzucamy ją do garnka z gotującą się marchewką. Trzymamy na ogniu, aż warzywa zmiękną i wyłączamy ogień.
Krok 3
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu, aż warzywa się zarumienią. Przekładamy je do garnka z cukinią i marchewką.
Krok 4
Kiełbasę kroimy w półplasterki. Smażymy, aż zrobią się chrupiące i wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami.
Krok 5
Pomidory nacinamy na wierzchołkach. Wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Obieramy je ze skórki. Kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną, rozgniatamy je widelcem, podlewamy odrobiną wody i dodajemy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka.
Krok 6
Do garnka ze wszystkimi składnikami dodajemy kukurydzę i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, czosnkiem granulowanym, bazylią i tymiankiem. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień na około 5 minut. W razie potrzeby podlać wodą.