flan, hiszpański deser z karmelem
Składniki
- 1 szt jajko
- 1 szt żółtko
- 150 g cukru
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 80 g skondensowanego mleka słodzonego
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować naczynie żaroodporne. Kokilki posmarować cienką warstwą rozpuszczonego masła. Cukier skarmelizować na suchej patelni do bursztynowego koloru. Od razu przelać na dno foremek i rozprowadzić równomiernie przechylając kokilkami na boki. Odstawić. W misie miksera ubić jajko oraz żółtko ze skondensowanym mlekiem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać cienkim strumieniem mleko, a na koniec esencję waniliową. Otrzymaną masę przelać do foremek z karmelem, przykryć folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego, a następnie wlać gotującą się wodę, tak by sięgała 1/2 wysokości kokilek. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.