Torcik cytrynowy
Składniki
Biszkopt na foremkę 20-22 cm
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki cukru
Masa cytrynowa
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0.5 szklanki soku z cytryny
- 1 masło
- sok z ananasa, cytryny lub innego owocu z wodą w proporcji 1:1
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijając. Po kolei dodawać żółtka – zwolnić obroty miksera i ciągle ubijając dodać mąkę przemieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie mogą zostać grudki, bo biszkopt nie będzie idealny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylej ciasto.
Piecz je w temperaturze 180 stopni przez ok 35 minut, aż patyczek będzie suchy.
Ciasto znacznie urośnie!!
Krok 2
Masa cytrynowa:
pół szklanki mleka zagotować z cukrem.
Drugie pół szklanki wlać do wysokiego pojemnika, dodać do niego jajka, mąki i proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zblendować wszystko na gładką masę.
Wlać tą masę do gotującego się mleka i CAŁY CZAS MIESZAJĄC na malutkim ogniu czekać aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń. Jeśli finalnie zrobią się grudki - należy je łyżką, energicznie rozmieszać.
Jak budyń przestygnie, dodać sok z cytryny i znów zamieszać, powinien wchłonąć się idealnie i szybko :-)
W osobnej dzieży masło ubić do białości. Zwalniając obroty miksera powoli dodawać ostudzony budyń (nie za szybko, żeby nie zważyła się masa!)
Krok 3
Tort:
biszkopt przekroić na 4 plastry.
Każdą warstwę nasączać sokiem z cytryny wymieszanym z wodą (można dodać pół kieliszka wódki - jeśli jest to wersja dla dorosłych). Przekładać je jedna po drugiej. Na koniec masą ustroić całe ciasto z zewnątrz.