Gruszki gotowane w syropie
Składniki
- 4 szt duże gruszki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka soku z gruszek
- 100 ml syropu klonowego
- 100 g cukru
- 1 szt laska cynamonu
- sok z połowy cytryny
- goździki
Przygotowanie:
Krok 1
Gruszki obrać pozostawiając ogonki. Do garnka wlać wodę i sok z gruszek. Dodać syrop klonowy, cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu, goździki i zagotować. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć włożyć do niej obrane owoce. Całość gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć gruszki i ustawić na talerzykach. Syrop gotować przez kolejne 15 minut na dużym ogniu do odparowania 2/3 jego objętości. Syropem polać ciepłe owoce i podawać.
Smacznego! :)