Gruszki i jabłka w cieście
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 małe gruszki
- 2 małe jabłka
- 0.5 szklanki rodzynek
- 0.5 szklanki orzechów laskowych
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik na 180°C.
Krok 2
Folię aluminiową tniemy na 4 kwadraty, muszą mieć taką wielkość, żeby objęły miseczkę o średnicy 5 cm i wysokości 6-7 cm. Pierwszym kawałkiem foli owijamy miskę, dokładnie dociskamy folię, żeby utworzyła kształt dokładnie taki jak miseczka. Miskę wyjmujemy i przygotowujemy kolejne kawałki foli. Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy 7-8cm. Wkładamy do foliowych miseczek delikatnie wyrównując, żeby utworzyć odpowiedni kształt.
Krok 3
Z jabłek i gruszek odcinamy wierzch razem z ogonkiem, na ¼ wysokości. Wydrążamy środki usuwając gniazda nasienne. Owoce wkładamy do foliowych misek wypełnionych ciastem francuskim. Do owoców wkładamy rodzynki i orzechy laskowe, polewamy miodem i posypujemy cynamonem. Nakładamy kapelusze z odciętych części, skrapiamy jeszcze odrobiną miodu.
Krok 4
W szklance rozbijamy widelcem jajko i smarujemy widoczne brzegi ciasta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.