Placuszki z kaszy manny
Składniki
- 25 g kaszy manny
- 30 g mąki żytniej
- 1 szt jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 0.33 szklanki wody (opcjonalnie)
- 1 łyżka stewii
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Krok 1
Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę manną, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania, gotujemy do momentu, w którym kasza nabierze odpowiedniej, nie za rzadkiej konsystencji.
Krok 2
Mieszamy kleik ze stewią i studzimy.
Krok 3
Dodajemy żółtko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, jeśli nasza masa jest zbyt gęsta, dodajemy mleko (u mnie te 1/3 szklanki), a w osobnym naczyniu ubijamy białko. Łączymy je ostrożnie z ciastem.
Krok 4
Placuszki smażymy do zarumienienia na rozgrzanej patelni ceramicznej bez, lub z niewielką ilością tłuszczu.
Krok 5
Najlepiej smakują podane z syropem, miodem, owocami lub konfiturą.