Placek z jabłkami i kruszonką
Składniki
Ciasto
- 4 jajka
- 1 masło (roztopione i ostudzone)
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pokrojone w ósemki jabłka lub gruszki lub brzoskwinie z puszki
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
Kruszonka
- 80 g mąki
- 60 g cukru
- 50 g masła
- kilka kropli ulubionego aromatu
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Ubij do białości jajka z solą i cukrem (ok 10 min).
Dodaj roztopione i ostudzone masło na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie za gęste dolej troszeńkę mleka lub śmietany.
Jabłka umyj, obierz, wykrój środki, pokrój w ósemki.
Przygotuj dużą formę na placek, wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzałka dół-góra).
Wylej ciasto do foremki, pokrojone owoce ułóż na wierzchu i lekko je wciśnij.
Posyp kruszonką (przepis poniżej).
Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 min.
Krok 2
Kruszonka:
wymieszaj szybko palcami wszystkie składniki. Kruszonka gotowa!!!! :-)