lody śmietankowo-truskawkowe
Składniki
- 2-3 łyżek miodu
- 150 g truskawek
- 50 ml syropu miętowego
- 2-3 łyżeczek esencji waniliowej
- cukier puder do smaku
- 300 g kremówki 36%
- 3 szt żółtka
Przygotowanie:
Krok 1
Truskawki oraz miód umieścić w rondelku i gotować do rozpadnięcia się owoców. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem i przestudzić. Otrzymany mus przełożyć po 1-2 łyżki na dno foremki do lodów. Wstawić do zamrażarki na ok. 20-30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Kremówkę ubić na sztywno, dodać esencję waniliową, syrop miętowy i cukier puder, połączyć. Gotową śmietanę wyłożyć na schłodzony mus truskawkowy po ok. 1-2 łyżki. Na wierzch wyłożyć pozostałą część musu truskawkowego, a na koniec wbić patyczki do lodów. Całość zamrozić.