Najlepszy piernik świąteczny
Składniki
Składniki na ciasto
- 540 g mąki
- 500 ml kefiru
- 440 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 4 łyżki miodu lejacego
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem grysikowy
- 500 mleka
- 12 łyżeczek grysiku błyskawicznego
- 220 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1.5 kg kostki masła
- 1 słoiczek powidła śliwkowego lub konfitury jabłkowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
ajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką chwilę.
Następnie dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy olej.
Kolejno dodajemy miód, przyprawę i sodę oczyszczoną.
Na niskich obrotach miksera ubijamy do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na 4 porcje.
Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy pierwszą porcje ciasta.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia.
Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta.
Krok 2
Grysik wsypujemy do zimnego mleka, następnie doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującego dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Mieszając od czasu do czasu, uważając by krem nam się nie przypalał
od spodu doprowadzamy do otrzymania konsystencji gęstego budyniu.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Wystudzony krem ucieramy z masłem.
Krok 3
Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 konfitury, następnie nakładamy 1/3 kremu grysikowego.
Powtarzamy czynność jeszcze dwa razy.
Przykrywamy ostatnim blatem ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka na małej mocy palnika.
Gotową polewamy ciasto.