Tort waniliowo-śmietankowy
Składniki
- 3 blaty biszkoptowe
- mały słoiczek konfitury pomarańczowej
- sok pomarańczowy do nasączania
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- 2 budynie waniliowe
- 3/4 litra mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g masła
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- lukier plastyczny i pisaki cukrowe
Przygotowanie:
Krok 1
Galaretkę przyrządzić kilka godzin wcześniej zgodnie z przepisem na opakowaniu i wylać do formy na folię przezroczystą. Przed przygotowaniem tortu wyjąć galaretkę z formy i posiekać na desce.
Krok 2
2 budynie przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając tylko 3/4 litra mleka. Przestudzić. Wyjęte parę godzin wcześniej z lodówki masło włożyć do miski, dodawać po łyżce przestudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać ok. 2 łyżek cukru pudru oraz cukier waniliowy. Gotową masę porządnie schłodzić w lodówce, żeby nie rozpływała się przy nakładaniu.
Krok 3
Na paterę do tortów wyłożyć pierwszy blat i nasączyć go sokiem. Na to dać warstwę dżemu pomarańczowego i warstwę masy. Położyć kolejny blat, nasączyć sokiem, wyłożyć warstwę masy i posiekaną galaretkę. Na wierzch wyłożyć ostatni blat i nasączyć.
Krok 4
Schłodzoną śmietankę 30% ubić z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru i dodać do niej rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Obłożyć bitą śmietaną tort z zewnątrz. Z lukru ulepić figurki, dorysowując im oczy pisakami.