Pieczona Alaska wg Jamesa Martina

Dodany przez: bernika (więcej moich przepisów)

Baked Alaska, czyli Pieczona Alaska to deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą, bezą. Ułożona masa na lodach tworzy warstwę izolacyjną, chroniącą lody przed roztopieniem, więc zapiekanie powinno trwać bardzo krótko, tylko tyle, ile czasu potrzeba na ścięcie się piany w bezę. Obecnie często używa się palnika by nadać bezie brązowego, opalonego koloru. Nazwa deseru została wymyślona w nowojorskiej restauracji Delmonico w 1876 na cześć świeżo nabytego terytorium amerykańskiego - Alaski.
Obejrzane: 391
Porcje: 9
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

spód i beza

  • 300 g ciastek typu digestive lub herbatników
  • 110 g masła
  • 5 łyżek wody
  • 180 g cukru pudru
  • 3 szt białka jaj

lody bananowe i truskawkowe

  • 4 szt bananów
  • 150 ml maślanki
  • 50 g cukru pudru
  • 1-1.5 szklanek truskawek
  • 50 g cukru pudru
  • 150 ml maślanki
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Spód: Ciastka lub herbatniki rozdrobnić prawie na pył. Masło rozpuścić. Dodać masło do rozdrobnionych ciastek i wymieszać. Obręcz tortownicy lekko posmarować olejem. Dno tortownicy wykleić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki.

Krok 2

Lody bananowe: banany pokroić, na małe kawałki, włożyć do woreczka i zamrozić. Wyjąć i przełożyć do malaksera, dodać cukier, maślankę i szybko zmiksować około 20 sekund na gładką masę.tak by mrożone banany szybko zmroziły maślankę. Masę wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do zamrażalnika.

Krok 3

Lody truskawkowe: Podobnie postąpić jak z bananowymi. Truskawki pokroić i zamrozić. Zmiksować truskawki z maślanką i cukrem, masę wyłożyć na lody bananowe. Ponownie wstawić do zamrażalnika na 10 minut.

Krok 4

Beza: wodę i cukier gotując doprowadzić do temperatury 118C-120C by powstał syrop cukrowy. Ubić białka na sztywno. Następnie wolnym strumieniem wlać gorący syrop cukrowy cały czas ubijając. Beza powinna stać się szklista i sztywna-

Krok 5

Zdjąć obręcz z tortownicy. Bezą obłożyć cały deser, górę i boki. Następnie opalić beze na lekki brąz, ja użyłam do tego palnika z zestawu do creme brulee. Deser można podać od razu lub wstawić jeszcze do zamrażalnika

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×