Straciatella
Składniki
- 200 ml kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 2 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 80 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na czas przygotowania kremu. Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i dobrze zmiksować. Napęczniałą żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!) mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę wlać do ubitej masy i dobrze połączyć. Na koniec wsypać posiekaną lub startą, na grubych oczkach tarki, czekoladę, wymieszać. Mae ranty o średnicy ok. 6-8 cm posmarować od wewnątrz cienką warstwą oliwy. Gotową masę przełożyć do foremek i wstawić do zamrażarki na ok. 15-20 minut. Po stężeniu deser wyjąć na talerzyk, udekorować grubo siekaną czekoladą i podawać.