Świąteczne naleśniki

Dodany przez: aleholc (więcej moich przepisów)

Świąteczne naleśniki Cioci Jadzi to przepis, który ma swoją historię. Naleśniki w podstawowej, prostszej formie przygotowywała Siostra mojej Babci, którą wszyscy bardzo kochaliśmy. Po jej odejściu, postanowiłam podtrzymać tą tradycję, bo jako wówczas jeszcze najmłodsza, najbardziej w święta lubiłam łakocie. I tak podtrzymuję tradycję, modyfikując tylko drobne, acz istotne składniki.
Obejrzane: 1866
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Naleśniki

  • 1.5 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki wody
  • 2 jaja
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki oleju
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 0.5 szklanki orzechów nerkowca

Sos czekoladowy

  • 2 gorzkie czekolady
  • 0.5 szklanki mleka
  • brandy
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mieszamy trzepaczką mokre składniki ciasta naleśnikowego.

Krok 2

Gdy się połączą, dodajemy sól i powoli mąkę, tak żeby nie było gródek, ciągle mieszając. Unikamy roztrzepywania ciasta, tak żeby nie powstawały bąbelki, będą wtedy zbyt łatwo się rozpadać.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni naleśnikowej (z rozgrzanym tłuszczem) nalewamy porcje i smażymy naleśniki - jeden po drugim.

Krok 4

W międzyczasie przekładamy masę makową do miski Dodajemy do niej nasz miód (chyba, że dla kogoś sama w sobie masa jest już wystarczająco słodka), pół porcji orzechów włoskich (wcześniej posiekanych), oraz pół porcji skórki pomarańczowej.

Krok 5

Każdy naleśnik wykładamy przygotowaną masą i zawijamy tak jak lubimy najbardziej. Ja zawijam w najprostsze rulony.

Krok 6

W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczki czekolady.

Krok 7

Dodajemy mleko, mieszamy dokładnie, żeby składniki dokładnie się połączyły i stworzyły jednolitą masę. Na koniec dodajemy alkohol (kieliszek brandy/ koniaku) i mieszamy.

Krok 8

Naleśniki układamy jeden obok drugiego, np. w żaroodpornym prostokątnym naczyniu i posypujemy pozostałymi orzechami (posiekanymi, pokrojonymi, pogniecionymi- tak żeby ładnie wyglądały, różnie). Zamiast orzechów nerkowca można użyć innych.

Krok 9

Przed podaniem naleśniki polewamy sosem (odgrzewamy w kąpieli wodnej- nie w mikrofali!) i posypujemy skórką pomarańczową.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×