Świąteczne naleśniki
Składniki
Naleśniki
- 1.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki wody
- 2 jaja
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki oleju
- 1 puszka masy makowej
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 0.5 szklanki orzechów nerkowca
Sos czekoladowy
- 2 gorzkie czekolady
- 0.5 szklanki mleka
- brandy
Przygotowanie:
Krok 1
Mieszamy trzepaczką mokre składniki ciasta naleśnikowego.
Krok 2
Gdy się połączą, dodajemy sól i powoli mąkę, tak żeby nie było gródek, ciągle mieszając. Unikamy roztrzepywania ciasta, tak żeby nie powstawały bąbelki, będą wtedy zbyt łatwo się rozpadać.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni naleśnikowej (z rozgrzanym tłuszczem) nalewamy porcje i smażymy naleśniki - jeden po drugim.
Krok 4
W międzyczasie przekładamy masę makową do miski Dodajemy do niej nasz miód (chyba, że dla kogoś sama w sobie masa jest już wystarczająco słodka), pół porcji orzechów włoskich (wcześniej posiekanych), oraz pół porcji skórki pomarańczowej.
Krok 5
Każdy naleśnik wykładamy przygotowaną masą i zawijamy tak jak lubimy najbardziej. Ja zawijam w najprostsze rulony.
Krok 6
W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczki czekolady.
Krok 7
Dodajemy mleko, mieszamy dokładnie, żeby składniki dokładnie się połączyły i stworzyły jednolitą masę. Na koniec dodajemy alkohol (kieliszek brandy/ koniaku) i mieszamy.
Krok 8
Naleśniki układamy jeden obok drugiego, np. w żaroodpornym prostokątnym naczyniu i posypujemy pozostałymi orzechami (posiekanymi, pokrojonymi, pogniecionymi- tak żeby ładnie wyglądały, różnie). Zamiast orzechów nerkowca można użyć innych.
Krok 9
Przed podaniem naleśniki polewamy sosem (odgrzewamy w kąpieli wodnej- nie w mikrofali!) i posypujemy skórką pomarańczową.