Suflet naleśnikowy
Składniki
Naleśniki
- 50 g mąki żytniej
- 1 malutkie jajko
- 0.25 szklanki wody
- 0.25 szklanki mleka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Nadzienie i sos
- 0.5 średniego jabłka
- 2 połówki brzoskwiń w syropie
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu waniliowy
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Naleśniki: przesianą mąkę miksujemy z wodą, jajkiem, mlekiem i olejem. Na patelni o nieprzywierającej powłoce smażymy naleśniki.
Krok 2
Nadzienie: jabłko kroimy i podduszamy chwilę w rondelku na wolnym ogniu z sokiem z brzoskwiń, a następnie dodajemy pokrojone brzoskwinie, cynamon i mieszamy jeszcze przez chwilę.
Krok 3
Sos: oddzielamy żółtko od białka. Żółtko miksujemy z jogurtem i syropem waniliowym, a białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą na samym końcu.
Krok 4
Naleśniki nadziewamy farszem i polewamy sosem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekamy 30 minut.