Tarta rabarbarowa
Składniki
CIASTO
- 20 dkg mąki
- 8 łyżek cukru pudru
- 12 dkg masła
- sól do smaku
- 4 dkg sproszkowanych migdałów
NADZIENIE
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 10 dkg cukru
- 25 dkg rabarbaru
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy zimne masło i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy groch. Pieczemy około 15 minut.
Nadzienie - Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na 5 cm paski. Zasypujemy cukrem i odstawimy na godzinę.Żółtka i jajko mieszamy ze śmietanką, cukrem waniliowym. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i zalewamy go masa jajeczno- śmietankową. Wierzch posypujemy cukrem brązowym. Wkładamt do piekarnika na około 30 minut.