Świąteczny gryczany marchewkowiec z bakaliami
Składniki
- 1 szklanka mąki gryczanej niepalonej
- 1 szklanka startej marchewki /małe oczka/
- 2 szt jajka
- 0.5 szklanki ksylitolu ( lub 3/4 szklanki cukru )
- 0.5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 szklanki suszonych daktyli
- 0.33 szklanki orzechów włoskich
- 1 suszonych śliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiej i wymieszaj z ksylitolem, sodą, proszkiem oraz cynamonem.
Krok 2
Orzechy włoskie posiekaj. Suszone daktyle oraz śliwki pokrój na drobne kawałki.
Krok 3
Tak przygotowane bakalie oraz marchewkę dorzuć do suchych składników i wymieszaj całość.
Krok 4
W oddzielnym naczyniu zmiksuj całe jajka z olejem.
Krok 5
Następnie przelej je do reszty składników i przy pomocy łyżki wymieszaj na jednolite ciasto.
Krok 6
Gotowe przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (21 cm).
Krok 7
Piecz przez około 45 minut w temperaturze 175 stopni.