Bałkańska słodkość

Dodany przez: Wojciech Bryda (więcej moich przepisów)

Baklava to jedno z tradycyjnych bałkańskich ciast. Przyznaje się do niego kilka krajów i każdy twierdzi, że to właśnie z niego się wywodzi. Turcja, Grecja, Armenia, Bułgaria? Nie wiadomo. Smak jednak jest nieziemski. Jak wiecie nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, ale to jest wyjątkiem.
Obejrzane: 2070
Porcje: 14
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Wnętrze:

  • 300 g ciasta filo
  • 200 g orzechów włoskich
  • 80 g orzechów laskowych
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g masła
  • migdały

Syrop:

  • 3/4 szklanek miodu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 0.75 szklanki wody
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wodę, miód i sok z pomarańczy umieścić w garnku. Gotuj przez około 10 minut. Następnie zdejmij z ognia.

Krok 2

Klarowanie masła [jeśli mieliście sklarowane, to należy pominąć ten krok]:
Masło rozpuścić, zdejmując z niego biały tłuszcz z wierchu. Przez siteczko o małych oczkach przelać powoli rozpuszczone masło do innego naczynia, tak, by szumowiny z dna pozostały w garnku.

Krok 3

Zamiast migdałów można użyć pistacji. Orzechy zmielić razem lub posiekać (część może być posiekana nieco grubiej).

Krok 4

Ciasto wyjąć z opakowania, rozłożyć na stole i dociąć do formy. Powinniście mieć 20-24 płaty ciasta. Jeśli więc nie uda się Wam wyciąć aż tyle, to wykorzystajcie po prostu skrawki ciasta. Wkładajcie je jednak w środkowe warstwy ciasta. Sam spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować rozpuszczonym wcześniej masłem. Położyć pierwszy blat ciasta, z pomocą pędzelka posmarować masłem, ułożyć drugi płat ciasta, posmarować masłem... Ułożyć w ten sposób 8 płatów ciasta filo, każdy posmarowany masłem. Na ciasto wysypać 1/3 orzechów. Na warstwę orzechów położyć kolejne dwa płaty ciasta, każdy posmarowany masłem. Ponownie wysypać 1/3 orzechów i przykryć dwoma płatami ciasta, posmarowanymi masłem. Na to wysypać resztę orzechów i przykryć 8-12 blatami ciasta - każdy posmarowany masłem, włącznie z ostatnim, wierzchnim płatem.

Krok 5

Ciasto pokroić (za pomocą ostrego noża) przed upieczeniem na kwadraty lub romby (po upieczeniu będzie byt kruche). Przyozdobić zmielonymi pistacjami lub sparzonymi i obranymi migdałami, lub w inny dowolny sposób.

Krok 6

Piec w 175 C przez około 50 minut do zezłocenia się ciasta.

Krok 7

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i polać syropem, szczególnie w nacięcia. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×