Bałkańska słodkość
Składniki
Wnętrze:
- 300 g ciasta filo
- 200 g orzechów włoskich
- 80 g orzechów laskowych
- 100 g solonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g masła
- migdały
Syrop:
- 3/4 szklanek miodu
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 0.75 szklanki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Wodę, miód i sok z pomarańczy umieścić w garnku. Gotuj przez około 10 minut. Następnie zdejmij z ognia.
Krok 2
Klarowanie masła [jeśli mieliście sklarowane, to należy pominąć ten krok]:
Masło rozpuścić, zdejmując z niego biały tłuszcz z wierchu. Przez siteczko o małych oczkach przelać powoli rozpuszczone masło do innego naczynia, tak, by szumowiny z dna pozostały w garnku.
Krok 3
Zamiast migdałów można użyć pistacji. Orzechy zmielić razem lub posiekać (część może być posiekana nieco grubiej).
Krok 4
Ciasto wyjąć z opakowania, rozłożyć na stole i dociąć do formy. Powinniście mieć 20-24 płaty ciasta. Jeśli więc nie uda się Wam wyciąć aż tyle, to wykorzystajcie po prostu skrawki ciasta. Wkładajcie je jednak w środkowe warstwy ciasta. Sam spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować rozpuszczonym wcześniej masłem. Położyć pierwszy blat ciasta, z pomocą pędzelka posmarować masłem, ułożyć drugi płat ciasta, posmarować masłem... Ułożyć w ten sposób 8 płatów ciasta filo, każdy posmarowany masłem. Na ciasto wysypać 1/3 orzechów. Na warstwę orzechów położyć kolejne dwa płaty ciasta, każdy posmarowany masłem. Ponownie wysypać 1/3 orzechów i przykryć dwoma płatami ciasta, posmarowanymi masłem. Na to wysypać resztę orzechów i przykryć 8-12 blatami ciasta - każdy posmarowany masłem, włącznie z ostatnim, wierzchnim płatem.
Krok 5
Ciasto pokroić (za pomocą ostrego noża) przed upieczeniem na kwadraty lub romby (po upieczeniu będzie byt kruche). Przyozdobić zmielonymi pistacjami lub sparzonymi i obranymi migdałami, lub w inny dowolny sposób.
Krok 6
Piec w 175 C przez około 50 minut do zezłocenia się ciasta.
Krok 7
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i polać syropem, szczególnie w nacięcia. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w temperaturze pokojowej.