Tiramisu
Składniki
- 6 szt jajko
- 500 g mascaropone
- 120 g cukier
- 1 L mocna kawa
- 400 g biszkopty Savoiardi
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtka oddziel od białek, następnie żółtka utrzyj z cukrem na jasną i kremową masę, dodaj mascarpone i wszystko razem wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj.
Krok 2
Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj w brytfance, na nie wyłóż część masy, posyp kakao, znów wyłóż biszkopty, masa i kakao, do wyczerpania składników. Pamiętaj, że jeśli pierwszą warstwę biszkoptów ułożysz wzdłuż brytfanki, to kolejną warstwę układasz w poprzek. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
*Jeśli nie znajdziesz Savoiardi, dobre biszkopty są w Lidlu, zwykłych nie kupuj, bo za bardzo rozmiękają.