Muffinki z rabarbarem
Składniki
Muffinki
- 1.5 szklanki mąki
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 szklanki mleka
- 100 g masła
- 50 g drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kruszonka
- 50 g masła
- 60 g cukru
- 0.5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczpyta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Muffinki:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Rabarbar myjemy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cukrem. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po dużej łyżce ciasta, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Krok 2
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.