Pralinki migdałowo-kokosowe
Składniki
- 200 g białej czekolady
- 50 g migdałów
- 0.2 szklanki śmietany kremówki 30% tłusczu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek
Przygotowanie:
Krok 1
Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na 15 minut. Namoczone migdały obrać ze skórki, wrzucić do pojemnika blendera i zmiksować na pastę. Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miski. Dodać śmietanę. Miskę położyć na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewać czekoladę ze śmietaną cały czas mieszając, do czasu gdy czekolada całkiem się upłynni, a składniki dobrze się połączą. Miskę z masą zdjąć z garnka, dosypać cukier, dodać zmiksowane migdały i bardzo starannie wymieszać wszystkie składniki. Masę pozostawić do ostudzenia. Gdy jest już letnia przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na 5-6 godzin.
Krok 2
Nabierać po łyżeczce dobrze schłodzonej masy i formować w rękach kuleczki. Należy formować je szybko, gdyż masa w kontakcie z ciepłymi dłońmi błyskawicznie zaczyna się rozpuszczać. Gotowe praliny obtaczać w wiórkach kokosowych, wkładać do papilotek i odkładać na talerz. Tak przygotowane praliny przykryć folią i wstawić na noc do lodówki aby stężały.