BURGERY JAGNIĘCE Z HARISSĄ
Składniki
BURGERY JAGNIĘCE
- 350 g jagnięciny (łopatki lub karkówki jagnięcej)
- 2 łyżeczki harissy
- 1-2 szczypty soli
- liście z trzech gałązek mięty
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
SOS CYTRYNOWY
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- DODATKOWO:
- 3 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe)
- 1 liść sałaty lodowej
- 3 łyżeczki nasion granatu
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso opłukać, oczyścić, pokroić na kawałki i zmielić. Listki mięty umyć i drobno posiekać. Do zmielonego wcześniej mięsa dodać posiekaną miętę, harissę, odrobinę soli (harissa zawiera sól), łyżkę zimnej wody i wymieszać rękoma na jednolitą masę. Masę na burgery przykryć czystą ściereczką i zostawić na blacie kuchennym na ok. 20 minut by mięso ociepliło się przed smażeniem.
Krok 2
Liść sałaty umyć, osuszyć dokładnie i pokroić na paseczki. Granat umyć, rozkroić i wyjąć potrzebną ilość nasion.
Krok 3
Cytrynę wyszorować i sparzyć, następnie otrzeć jedynie żółtą część skórki z połowy owocu. Do startej skórki cytrynowej dodać jogurt, sok z cytryny, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
Krok 4
Rozgrzać patelnię grillową. Z mięsa uformować trzy burgery, nasmarować je olejem, a następnie smażyć na patelni grillowej na dość silnym ogniu (nie na maksymalnym) przez ok 4-5 minut z każdej strony.
Krok 5
Kiedy burgery się smażą w piekarniku podgrzać przekrojone bułki.
Krok 6
Na dolną część każdej bułki nałożyć po łyżeczce sosu cytrynowego, nieco pokrojonej sałaty, usmażonego burgera, kolejną łyżeczkę sosu i nasiona granatu. Przykryć każdą kanapkę górną częścią bułki.