Chrupiące kanapki z bakłażana
Składniki
- 2 średnie bakłażany
- 0.5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 50 g rukoli
- 12 pomidorów koktajlowych
- 2 kólki mozzarelli
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Mozzarellę i pomidorki pokroić w cienkie plasterki. Rukolę opłukać, włożyć do miski i polać octem oraz 2 łyżkami oliwy.
Krok 2
Bakłażany opłukać, odciąć ogonki oraz pokroić na 1 cm plastry. Przygotować trzy głębokie talerze. Do pierwszego przesypać mąkę, dodać sól, pieprz, paprykę, kurkumę i bazylię oraz wymieszać. W drugim talerzu roztrzepać jajka. Do trzeciego przesypać bułkę tartą. Pokrojone bakłażany obtoczyć lekko w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 3
Jeszcze ciepłe ułożyć na talerzach, położyć mozzarellę i pomidorki. Posypać pieprzem i udekorować sałatką. Przykryć kromką z bakłażana.
Smacznego.