Kanapki z pulled pork w sosie BBQ
Składniki
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka mielonego chili
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 0.5 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 700 g łopatki wieprzowej
- 1 szklanka sosu BBQ
- 150 g ulubionej surówki
- 5 szt bułek do hamburgerów, podpieczonych od wewnątrz
Przygotowanie:
Krok 1
W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym włóż na godzinę do lodówki.
Krok 2
Włącz piekarnik i ustaw go na 150 oC.
Krok 3
Przełóż łopatkę do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 2 – 2 1/2 godziny lub do momentu aż mięso zacznie się rozpadać. Temperatura wewnętrzna mięso w najgrubszym jego punkcie powinna wynosić około 80 oC.
Krok 4
Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i odstaw na 20 minut.
Krok 5
Następnie za pomocą 2 widelców, podziel mięso na włókna, wlej sos BBQ i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
W celu przygotowania kanapek, umieść na podpieczonych spodach mięso, na wierzch wyłóż surówkę i drugą połówkę bułki.