Kanapki z sałatką z kurczaka (Chicken salad sandwich)
Składniki
- 1 filet z kurczaka (ok. 300g)
- 1 l bulionu lub wody
- 1/2 czerwonej cebuli
- pęczek szczypiorku
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- sałata
Przygotowanie:
Krok 1
Filet opłukać. Bulion lub wodę zagotować, wrzucić do niej filet i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie wyjąć mięso i przy użyciu dwóch widelców "rozszarpać" je na kawałki.
Krok 2
Cebulę i szczypiorek pokroić, fasolę odcedzić. Połączyć z mięsem.
Krok 3
Jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem zalać sałatkę. Wymieszać i wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.
Krok 4
Kromki chleba podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 2 minuty. Na połowie chleba rozsmarować sałatkę, przykryć liśćmi sałaty i kolejną kromką. Spiąć kanapki przy pomocy wykałaczek.