Pasta z tuńczykiem
Składniki
- 2 jajka
- 1 puszka tuńczyka
- awokado
- 3 łyżki szczypiorku
- 1 łyżeczka majonezu
- 0.5 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj jajka na twardo. Przekrój awokado na pół. Wyjmij pestkę i łyżeczką wyskrob miękki miąższ. Skrop go sokiem z cytryny zapobiec ciemnieniu.
Krok 2
W pojemniku blendera zmiksuj żółtka, tuńczyka i awokado (lub po prostu zgnieść go widelcem). Białka jajek zetrzyj na grubej tarce lub zwyczajnie posiekaj.
Krok 3
Wymieszaj mieszankę tuńczykową z białkami i szczypiorkiem, po czym wmieszaj majonez i musztardę (Dijon) wedle uznania. Następnie dopraw solą i pieprzem (zacznij od łyżeczki majonezu i połowy łyżeczki musztardy, następnie dodawaj więcej zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi).
Krok 4
Posmaruj pastą grzanki lub pieczywo Wasa i podawaj.