Rollsy z awokado i łososiem
Składniki
- 10 szt pieczywa Wasa wieloziarniste
- 1 awokado
- 1 opakowanie wędzonego łososia
- sok z połowy cytryny
- 1 L bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- tabasco
- czerwona papryka
- czosnek
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować bulion w płytkim garnku. Kiedy ostygnie, maczać w nim kromki pieczywa Wasa. Trzymać w bulionie około 2-3 sekundy, w międzyczasie raz obrócić. Wykładać za pomocą łopatki na papier do pieczenia lub folię aluminiową.
Krok 2
Przygotować nadzienie: W misce wymieszać rozgniecione (zblendowane) awokado, porwanego na kawałki łososia i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawić według uznania pieprzem, solą, mielonym czosnkiem, tabasco i czerwoną papryką w proszku. Najlepiej w rollsach będzie smakowało lekko pikantne.
Krok 3
Na każdą nasączoną kromkę wykładać porcję nadzienia. Zawijać rollsy. Ułożyć na talerzu, krawędzią zawijania do dołu. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać z dowolnymi sosami lub resztą pasty z awokado.