Zielony koktajl z chia
Składniki
- 80 g jarmuż umyty bez twardego rdzenia
- 300 g ananas
- 100 g ogórek
- 1 szt kiwi
- 0,5 szt awokado
- 400 ml woda niegazowana
- 4 łyżki nasiona chia
Przygotowanie:
Krok 1
Ananasa obieramy ze skórki, usuwamy twardy rdzeń, kroimy na małe kawałki. Kiwi, ogórka oraz awokado również obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze części.
Wszystkie owoce i warzywa wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy połowę wody i dokładnie miksujemy. Jeśli nie mamy wystarczająco dużego pojemnika, miksujemy produkty partiami.
Dodajemy resztę wody i zmielone nasiona chia, dokładnie mieszamy. W razie potrzeby słodzimy do smaku syropem z agawy lub inną substancją słodzącą (w płynie).
Koktajl jest najlepszy w ciągu 2-3 godzin od przygotowania. W lodówce można go przechowywać do 24 godzin.