Lody karmelowo-kawowe
Składniki
masa karmelowa
- 250 ml kremówki 36%
- 150 g czekolady karmelowej
masa kawowa
- 250 ml kremówki 36%
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 50 g cukru (lub więcej wg uznania)
- 1 łyżeczka ciepłej wody
Przygotowanie:
Krok 1
Masa 1: kremówkę umieścić w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania wysokiej temperatury (nie zagotować!). Gorącą kremówkę zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Można wstawić na kilka minut do zamrażarki. Schłodzoną masę ubić mikserem na sztywno. Ubitą masę karmelową przełożyć do pojemnika lub keksówki. Przygotować masę kawową.
Krok 2
Masa 2: kawę połączyć z wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Cukier puder oraz gotową esencję kawową dodać do kremówki i dokładnie połączyć. Całość ubić mikserem na sztywno. Gotową masę ułożyć w keksówce na masę karmelową. Formę owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 6 godzin lub na całą noc.