Sorbet cytrynowy
Składniki
- 230 ml wody
- 120 g cukru
- 120 ml wody mineralnej gazowanej
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Wodę, cukier i skórkę z cytryny umieścić w rondelku i podgrzewać do momentu wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć z kuchenki, dodać sok z cytryny oraz wodę gazowaną, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gotowy syrop przelać do foremek i wstawić do zamrażarki na 1 godzinę. Po tym czasie, foremkę z lodami wyjąć, i przy pomocy drewnianych patyczków do lodów zamieszać zawartość każdego naczynka. Patyczki wbić i ponownie wstawić do zamrażarki. Lody mrozić przez ok. 4 godziny mieszając mniej więcej co 1 godzinę.
Smacznego! :)