Domowe ravioli z dwoma farszami i listkami świezych ziół
Składniki
Ciasto na ravioli
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka letniej wody
farsz nr 1. avocado,grillowana cukinia,mozzarela,suszone pomidory.2 farsz kurczak ,sos sojowy,orzech laskowy,groszek,bazylia ,mango.
- 1 avocado
- 1 cukinia
- 1 mozzarela
- 20 g suszonych pomidorów
- 1 listek świeżego tymianku
- 1 pierś z kurczaka
- 20-30 ml sosu sojowego Kikkoman
- 25 g groszku
- 1 mango
- 20 g orzechów laskowych
- listki bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto na ravioli - mąkę przesiewamy do miski lub na stolnice,robimy wgłębienie w środku kopca. Sól rozpuszczamy w wodzie. Stopniowo wlewamy wodę ,cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą make z boków do wilgotnego środka. ciasto powinno być mieękkie i elastyczne,do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut.
Krok 2
Farsz numer jeden - umyta cukinię kroimy na cztery części wzdłuż ,usuwamy środek i kładziemy na rozgrzany grill ,grillujemy z dwóch stron , zdejmujemy cukinie i zostawiamy do wystudzenia. Obieramy avocado ,kroimy je w drobna kostkę skrapiamy sokiem z cytryny ,dodajemy pokrojoną z grillowaną cukinie pokrojoną również w drobna kostkę. Do farszu dodajemy mozzarellę i suszone pomidory również pokrojone w kostkę ,całość solimy i pieprzymy doprawiając do smaku.
Krok 3
Farsz numer dwa - pierś z kurczaka smażymy podlewamy sosem sojowym Kikkoman ,zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do wystudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni wkładamy orzechy laskowe do pieczenia,aż łupinki z ciemnieją i zaczną pękać wyjmujemy orzechy i ściągamy spalone łupinki ,siekamy orzechy i wkładamy do miski.Nastawiamy wodę w rondelku,gdy zagotuje się solimy i dodajemy szczyptę cukru ,wkładamy strąki groszku i gotujemy 5-7 minut.Wyjmujemy groszek hartujemy w zimnej wodzie otwieramy strąki i wyjmujemy z nich groszek. czas na mango ,obieramy je i kroimy w drobna kostkę, dodajemy pokrojonego sojowego kurczaka ,groszek i orzechy laskowe ,doprawiamy do smaku pieprzem i listkami świeżej bazylii.
Krok 4
Gdy mamy już ciasto na ravioli oraz farsze, pozostaje nam już tylko rozwałkować ciasto ,nałożyć łyżeczką małe porcje farszu ,przykryć ciastem i formować ravioli. Techniki formowania są dwie, albo za pomocą specjalnej foremki do ravioli lub za pomocą kieliszka i dłoni. Uformowane pierożki układamy na blaszce z niewielką ilością mąki.
Krok 5
Uformowane ravioli wkładamy do garnka z gotująca osoloną woda ,gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierożków.
Ravioli możemy podać z bukietem świeżej sałaty z listkami ziół sosem sojowym Kikkoman i sokiem z cytryny lub sosem teriyaki. Smacznego :)