Pesto z suszonych pomidorów

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów - Naprawdę łatwy i szybki przepis, smakuje obłędnie :) Idealny dla fanów włoskich dań. Można używać naprawdę do wszystkiego. Smacznego;) Jeśli do przygotowania pesto używamy suszonych pomidorów bez zalewy, należy je zalać wrzątkiem i odstawić na ok 10 -15 min, do zmiękczenia. Jeśli używamy pomidorów suszonych z oliwy należy je tylko odsączyć, oliwę zachować do dalszego przygotowania pesto. Do wysokiego naczynia, w którym będziemy blendować wrzucamy przygotowane pomidory, czosnek, uprażone na patelni migdały, dodajemy szczyptę soli oraz ok 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Wszystko razem blendujemy, jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy po łyżce oliwy do uzyskania naszej idealnej konsystencji. Tak przygotowane pesto mieszamy z ugotowanym makaronem, jeśli macie wrażenie że makaron jest zbyt suchy można dodać trochę oliwy bezpośrednio do garnka w którym mieszacie.  Makaron nakładamy na talerze posypujemy parmezanem, do dekoracji dodajemy świeże liście bazylii. Smacznego
Obejrzane: 37680
Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 12 pomidorów suszonych w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 szklanki migdałów blanszowanych, uprażonych
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g makaronu spaghetti

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jeśli do przygotowania pesto używamy suszonych pomidorów bez zalewy, należy je zalać wrzątkiem i odstawić na ok 10 -15 min, do zmiękczenia. Jeśli używamy pomidorów suszonych z oliwy należy je tylko odsączyć, oliwę zachować do dalszego przygotowania pesto.

Krok 2

Do wysokiego naczynia, w którym będziemy blendować wrzucamy przygotowane pomidory, czosnek, uprażone na patelni migdały, dodajemy szczyptę soli oraz ok 4-5 łyżek oliwy z oliwek.

Krok 3

Wszystko razem blendujemy, jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy po łyżce oliwy do uzyskania naszej idealnej konsystencji.

Krok 4

Tak przygotowane pesto mieszamy z ugotowanym makaronem, jeśli macie wrażenie że makaron jest zbyt suchy można dodać trochę oliwy bezpośrednio do garnka w którym mieszacie. Makaron nakładamy na talerze posypujemy parmezanem, do dekoracji dodajemy świeże liście bazylii. Smacznego

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×