Pesto z suszonych pomidorów
Składniki
- 12 pomidorów suszonych w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 szklanki migdałów blanszowanych, uprażonych
- sól do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Krok 1
Jeśli do przygotowania pesto używamy suszonych pomidorów bez zalewy, należy je zalać wrzątkiem i odstawić na ok 10 -15 min, do zmiękczenia. Jeśli używamy pomidorów suszonych z oliwy należy je tylko odsączyć, oliwę zachować do dalszego przygotowania pesto.
Krok 2
Do wysokiego naczynia, w którym będziemy blendować wrzucamy przygotowane pomidory, czosnek, uprażone na patelni migdały, dodajemy szczyptę soli oraz ok 4-5 łyżek oliwy z oliwek.
Krok 3
Wszystko razem blendujemy, jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy po łyżce oliwy do uzyskania naszej idealnej konsystencji.
Krok 4
Tak przygotowane pesto mieszamy z ugotowanym makaronem, jeśli macie wrażenie że makaron jest zbyt suchy można dodać trochę oliwy bezpośrednio do garnka w którym mieszacie. Makaron nakładamy na talerze posypujemy parmezanem, do dekoracji dodajemy świeże liście bazylii. Smacznego