Tajski makaron smażony z krewetkami
Składniki
- 450 g mieszanki warzyw orientalnych*
- 250 g krewetek **
- 200 g filetów z kurczaka
- 1-2 czerwone papryczki chili
- 2 szalotki
- 8 mini kolb kukurydzy
- 6 cm imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z limonki
- olej sezamowy
- pieprz czarny i sól
- 150 g makaronu ryżowego
- 5 łyżek cebulki dymki
- 3 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Krok 1
Krewetki grillujemy 1-2 minuty z każdej strony. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Po kilku minutach odcedzamy.
W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy odrobinę solą oraz pieprzem i smażymy. Kurczaka przekładamy do miski. Na rozgrzany olej w woku wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili, szalotkę czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę. Dodajemy mieszankę warzyw, pokrojone na mniejsze kawałki kolby mini kukurydzy i smażymy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, cynamonem i mieszamy. Dodajemy grillowane krewetki, makaron ryżowy i sezam. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Potrząsamy wokiem, aby wymieszać całość.
* marchew, pędy bambusa, papryka, grzyby mun, kiełki fasoli Mung, por, groszek cukrowy, groszek zielony, kapusta biała
** użyłam krewetek mrożonych, oczyszczonych i obgotowanych
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tajski-makaron-smazony-z-krewetkami/